Co to ta MAS je a co že to vlastně dělá?

14. 4. 2022

Co je to MAS?

MAS, tedy místní akční skupiny jsou společnosti nebo spolky, které sdružují občany, soukromé i veřejné subjekty a neziskové organizace, kteří vzájemně spolupracují na rozvoji venkovského území, a to napříč různými zájmovými oblastmi. Snaží se spojit osoby se společným zájmem pomáhat místu, kde žijí či se zde jakkoliv realizují. Toto rozdělení na soukromý a veřejný sektor je klíčové především pro vytvoření a udržení transparentnosti a férovosti při veškerém rozhodování. Soukromý sektor se týká zpravidla lokálních podnikatelů, zemědělců, živnostníků, aktivních jednotlivců a NNO s různým zaměřením (např. na cestovní ruch, vzdělávání či sociální oblast). Veřejný sektor zahrnuje města, obce a jejich příspěvkové organizace (např. školy) a DSO v území působnosti MAS.

Na složení členské základny MAS Broumovsko+ se můžete podívat zde.

Naše MAS je členem Národní sítě MAS ČR (NS MAS ČR) stejně jako 169 z celkových 180 MAS působících v ČR. NS MAS ČR je především vyjednávacím orgánem s veřejnoprávními institucemi, jako jsou Vláda ČR, ministerstva, krajské úřady apod. a dalšími národními organizacemi jako např. Sdružení měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Agrární komora ČR, Asociace krajů ČR. Díky této spolupráci by měly být problémy a potřeby našeho území slyšet také „tam nahoře“.

Co MAS dělá?

Získává, zpracovává a vyhodnocuje data o území, na kterém působí. Tato data poté interpretuje v různých strategických dokumentech. Takovým základním dokumentem je tzv. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (Strategie). Tento jazykolam v sobě zahrnuje několik důležitých informací jako jsou problémy, potřeby, cíle pro rozvoj daného území. Dále také opatření a aktivity vedoucí k uspokojení potřeb a naplnění definovaných cílů. Díky schválení této Strategie ze strany MMR ČR může MAS získat a přerozdělovat finanční prostředky z EU, což velmi pomáhá k naplnění ideje rozvíjet naše území.

MAS tedy vykonávají činnosti týkající se vyhlašování výzev, procesu výběru projektů, spolupráce MAS s řídícími orgány, monitoringu pokroku k dosažení cílů Strategie a evaluace provádění Strategie. Obecně je činností místních akčních skupin rozvíjet region, tedy území, na kterém MAS působí, a to sjednocením občanů v komunitu (sociální skupinu), která je schopna a ochotna řešit potřebnou problematiku.

Hlavní činností MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedná se tedy o osoby, které se dobrovolně rozhodly, že mají zájem naplňovat výše zmíněnou hlavní činnost MAS.

Pojďme si to tedy shrnout, pokud Vás zajímají informace o rozvoji našeho území, kam směřuje politika EU a jaké jsou zájmy místních samospráv. Chcete-li mít možnost toto ovlivnit a bydlíte či pracujete na Broumovsku, neváhejte se stát naším členem! Zde přihláška nebo nás můžete kontaktovat na e-mailu: mas@broumovsko.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

NÁRODNÍ SÍŤ MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ČR Z.S. NS MAS České republiky: Metoda LEADER. Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD). Rozvoj venkova se zapojením místních komunit.

EP-EVROPSKÝ PARLAMENT. Čl. 33 odst. 3 písm. a) – f) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2021/1060 ze dne 24. června 2021.